抹茶のレシピ ~ヨーロッパの食材を活かした抹茶レシピ集~

皆さん、こんにちは。バルセロナ発の抹茶レシピ集です。海外で抹茶のお菓子を作るのは大変ですよね。まず新鮮な抹茶がなかなか手に入らない、海外で調達できる食材を活かしたレシピがなかなか無いなどなど。このブログでは海外、とくにヨーロッパでも簡単に手に入る食材で作れる抹茶レシピを紹介しています。日本にはないヨーロッパ風のアレンジも沢山載せていきます。海外にいても抹茶をたくさん料理したい方は是非ご活用下さい! ざ・抹茶はうすはお陰様で2014年春、設立5周年を迎えます。本年もご愛顧賜りますよう何卒よろしくお願い致します。 編集部 info@thematchahouse.com

2016年4月17日日曜日

バルセロナで『盆点前教室』 をスタートしました。

ざ・抹茶はうすでは、2016年4月より 『茶道 - 盆点前教室』 をスタートしました。盆点前(ぼんてまえ)とはお盆を使った簡略なお点前で、限られた空間でも手軽にお茶を楽しむことができます。講師をしてくださったのは、前田ヌリア 先生(裏千家上級講師資格)。生徒さんは4人のみ、2時間にわたって丁寧にお教えくださいました。今回のお茶菓子は宮田みほさん作『桜の練りきり』。掛け軸は『和敬清寂』。ざ・抹茶はうすでは、今後も月1回のペースで盆手前のお稽古教室を続けていこうと思っております。

The Japanese tea ceremony is a special way of making green tea Matcha. It is also called Cha-no-yu. It is a Japanese cultural activity involving the ceremonial preparation and presentation of Matcha, stone ground high quality green tea.

"Bontemae" is a simple procedure for making Matcha (Usucha type). The tea bowl, tea whisk, tea scoop, chakin and tea caddy are placed on a try, and the hot water is prepared in a tetsubin(iron kettle). This is the first tea ceremony learned and is the easiest to perform, even though in a limited space, requiring neither much specialized equipment nor a lot of time to complete. It may easily be done sitting at a table, or outdoors.  

On 8th April of 2016 we started "Bontemae" Tea Ceremony classes in our tiny office that we have in Barcelona. The class was given by Nuria Maeda, tea master and assistant professor of the Urasenke School of Japan, in presenting the traditional Japanese Tea Ceremony. It was one of our dreams to realize Tea Ceremony classes in Spain and we are so happy. We will try to continue giving more classes, probably once a month pace, in Barcelona.














 









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